Многобројне афере у које је умешан градоначелник Синиша Мали.

Да ће баш Синиша Мали бити градоначелник Београда било је и приликом изборне кампање 2014. године велика тајна. Док се све друге странке и листе труде да истакну свог кандидата за градоначелника и да што више бирача сазна све о њему, председник СНС, (у слободно време и председник Србије) истиче увек себе као носиоца листе, а име кандидата за градоначелника крије. Чини и више од тога. Тврди, вероватно свесно неистинито, да Мали у ствари неће бити градоначелник, а он на крају ипак то буде.
Пред изборе после којих је Мали постао градоначелник, Вучић је изјавио: „Мали неће бити кандидат СНС-а за градоначелника Београда и неће бити на изборној листи на локалним изборима у Београду“. Извор: Политика, 18. 11. 2013. године.
И пред локалне градске изборе заказане за 4. март 2018. године понављају се сличне изјаве: „Без обрзира на то, он неће бити кандидат за градоначелника, јер мора да плати цену због својих поступака“, рекао је Вучић говорећи о евентуалној поновној кандидатури Синише Малог за градоначелника приликом гостовања на РТС-у у фебруару 2017.
Не само то, Вучић је током читаве 2017. године најављивао да Мали неће до краја мандата ни остати градоначелник, односно да ће бити смењен или да ће дати оставку.
Председник Вучић је рекао 03. маја 2017: „Ја сам донео одлуку, Мали неће бити градоначелник“. Рекао је да ће Мали са функције градоначелника „отићи већ током летњих месеци“. Годину дана пре тога, рекао је: „Онај који је те објекте рушио ноћу је комплетни идиот.“ А, месец дана касније, у јуну 2016. тада премијер, сада председник Вучић је рекао: „Иза случаја Савамала, иза рушења, стоје највиши органи градске власти у Београду и они ће сносити одговорност“.
Ипак, Синиша Мали је на изборима за Скупштину града Београда који су заказани за 4. март 2018. трећи на листи СНС, иза двоје кандидата који су изјавили да немају намеру да врше функцију градоначелника, па чак ни одборника, тако да је, изгледа, и поред свега, он поново најизгледнији кандидат СНС за градоначелника.
Због чега председник СНС крије свог кандидата и због чега га се стиди?
Разлог су највероватније бројне афере у које је умешан Синиша Мали, и због којих би, у свакој нормалној земљи и граду, одавно био приморан да поднесе оставку и позабави се својом одбраном на суду.
Од афере 24 стана у Бугарској које је купио као директор офшор фирме са Девичанских острва, преко сумњи да је његов докторат плагијат, да је лично наложио и организовао незаконито и криминално рушење објеката у насељу Савамала, да је умешан у незаконито присвајање земљишта код Вршца, да је умешан у незакониту приватизацију предузећа „Братство“, преко оптужби његове бивше супруге да је наговорио да лажно пријави наслеђе 95 хиљада евра, итд.
Поред свега тога, Мали истовремено са функцијом градоначелника врши и одговорну и захтевну функцију председника Надзорног одбора компаније Ер Србија, што представља обављање дупле функције и доводи га у ситуацију потенцијалног сукоба интереса.
Детаљније о аферама у које је умешан Синиша мали може се прочитати на сајту
Мреже за истраживање криминала и корупције (КРИК): https://www.krik.rs/svi-sumnjivi-poslovi-sinise-malog/